-bloggen om barnmode, barnvagnar m.m!

tisdag 12 juli 2011

I Göteborg med barn :)

Blir en vecka i Göteborg, min kära hemstad, med barnen nu eftersom far i huset jobbar sent hela veckan... Idag var de uppe med tuppen så vi begav oss till Trädgårdsföreningen innan de började ta betalt vid 10 o lekte på lekplatsen en stund medan Neo sov. När klockan närmade sig 10 och barnen hade passat på att utnyttja toaletterna där promenerade vi vidare till Saluhallen där barnen fascinerades av alla fina diskar (särskilt godisdisken...), delade på en ciabatta och myste en stund medan Neo snäll´t sov vidare så att mmma kunde njuta av en kopp varm choklad som smakade precis som den man får på Café de Paris i Monaco....Faktiskt. Men sjukt mkt billigare förstås.

Strosade vidare in tll Torgpassagen och slank in på Köketc där det fanns massor med roliga och nyttiga saker som man inte visste att man behövde. Jag kunde kika runt i lugn och ro eftersom barnen nöjt såg sig omkring i den underbara leksaksbutiken i samma lokal, Lilla Rummet, som dessutom hade en mkt trevlig och tillmötesgående ägarinna - en väldigt viktig ingridiens om jag ska återkomma! Där fyndade vi sedan Neos ettårspresent för halva priset, som nu ligger vackert inslagen o klar i väntan på att födelsedagen ska infalla.

Vi fortsatte sedan längs Vallgatan och kikade in på Philip o Viola som bland annat reade ut säsongens sista Nova Star-plagg för halva priset, men de ursöta rosa haremsbyxorna gicj Tindra förstås inte ens med på att prova - kräsen liten dam... och gick även in en sväng på Designtorget oxå där man kan hitta många roliga, men ganska dyra, småsaker till familjens yngsta medlemmar. Vad sägs t.ex. om en pekbok för de lite finare barnen med bilder på champagne, privatjet, sportbil mm? Omslaget är förstås i sammet - rolig doppresent för ca 125 eller 195 kr minns inte riktigt.
Designtorget har oxå gott om smarta prýlar som en sån där grej man lägger i äggkastrullen som talar om när äggen är klara, pocket smart (samma sak som sack n' seat typ) m.m.

Lunch blev det på Le pain francais , där vi vuxna (jag och min syster) åt en underbar slade de la semaine som just denna vecka var chevresallad - så god! Men vad hände med att all personal pratade franska som tidigare? Lite trist att de inte hållt fast vid det...Le pain francais ligger snett emot Domkyrkan, där vi senare gjorde ett besök och tittade på den pågående doputställningen och barnen ritade teckningar om Neos dop och döpte en docka till Tindra. Mittemot ligger Café Kosmos som har gott om veggie alternativ - även för veganer! Men där var det ingen sol så därför föll valet på det förstnämnda idag.

Sen tyckte jag att de hade gått tillräckligt så vi tog spårvagnen hem till mormor o morfar o tog det lugnt ben stund innan moster o gammelfarmor dök upp för att äta middag. Och nu hr de äntligen somnat allihop efter att Neo stått på näsan, Alexis och Tindra tjafsat en stund och en stunds barnprogram...De lär nog sova gott i natt...o jag med ;).

Övriga Göteborgstips med barn:

Liseberg - ett besök är självskrivet...om man har råd vill säga. Dyrare o dyrare för varje år. Ska ni vara i Göteborg många dagar eller fler gåmnger under året - köp ett säsongskort. Det lönar sig.Och nej, barnen behöver inte åkpass om de är ganska små. De tröttnar efter ett tag...är man här mer än en dag och ändå vill köpa åkpass, köp tvådagars. Liten prisskillnad och man slipper stressa för att hinna utnyttja åkpasset.

Slottskogen - Titta på djuren, lek på den anrika gigantiska lekplatsen Plikta som min mormors mor lekte på för 100 år sedan, klappa djuren på barnens zoo och rid på de snälla gotlandsrussen. Ta med en boll, frisbee eller kubb och lek av er på någon av gräsmattorna innan ni slår er ner å äter medhavd picknick. Ofta barnteater och liknande på Björngårdsvillan! Kolla i Gp -guiden. Gp kan man ofta smita in o ta med en gratis på Mc Donalds t.ex.

Södra skärgården - ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom jag bott ett år på Brännö. Vrångå har den barnvänligaste stranden, men det är längst båttur dit. Ska ni till Brännö (där ni kan leta svenska kändisar som Mia Skäringer m.fl) så ta båten till Rödsten (17 min) i stället för Husvik (45 min) och promenera över ön till badstranden. Det finns även fina lite mer avskilda badvikar på vägen dit. Och glöm för all del inte att ta en promenad på Kärleksstigen!

Båttur Hisingen Runt - Har ni snälla, större barn med lite tålamod så kan ni åka den fina båtturen runt Hisingen, med eller utan lunch. Tar ca 4 timmar, men då får ni se mycket!

Åk Paddanbåtarna - kul för stora o små. Tror jag, jag har aldrig gjort det ;)

Dåligt väder? Universeum är alltid en hit, men dyrt. Har man en tunn plånbok väljer man istället Göteborgs stadsmuseum, där det förresten just nu pågår en utställning om trädgprdslek för alla och lekplatsen i Trädgårdsföreningen, åker upp till översta våningen och barnens museum där de kan leka med träfigurer vid "kanalen" (barnsäker utan vatten), leka mamma pappa barn i ett gammaldags kök mm. Dessutom är det ofta barnaktiviteter.Vi har t.ex varit där och gjort skräckpyssel på höstlovet :) Gratis inträde för barn, 40 kr för vuxna. Men då gäller biljetten hela året ut och på ett flertal andra muséer som t.ex. Rööhska.

Eller ta 11:ans spårvagn från förort till överklassområde eller tvärtom (bergsjön - saltholmen). Fotografera miljöerna genom fönstret och prata om bilderna/rita/skriv om upplevelsen när ni kommer hem (beroende på hur gamla barnen är). Prata om människornas öden och klassskillnader om ni har större barn, förundras som vuxna över kontrasterna osv....kan leda till en krativ process kanske ;)

Imorgon blir det loppisrunda så då kommer de tipsen, hoppas göra lite fynd!
Men först ska jag ut o köra trav på Åby travbana med fina vännen Rejhan.

Kram på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar